top of page
Sök
  • lennart49

Snabb lektion i solceller

Man säger att den första solcellen tillverkades redan 1883. Den var inte särskilt effektiv, men idén gav mersmak.


Bell Laboratories i USA tillverkade en solcell med kiselbas 1954. Kisel är fortfarande en viktig komponent i solceller. Efter att solceller började användas i det amerikanska rymdprogrammet har utvecklingen gått spikrakt uppåt.


Den fösta solcellen hade en verkningsgrad på en procent, Bell Laboratories solcell nådde upp till 6 procent. Begreppet verkningsgrad beskriver hur mycket av solenergin som blir elektricitet. De bästa kiselbaserade solcellerna i dag, har en verkningsgrad på upp till 22 procent. Resten av energin reflekteras bort av ytan på solcellen.


Så solceller och tekniken för att använda solenergi för att få el, är bara precis i början av sin utveckling.



Ljusgrön villa med tegeltak med solpaneler - en solig dag på våren


Elen som produceras anges i watt. Med högre verkningsgrad får vi fler watt. Storleken på solpanelen, placeringen av den, och vädret (såklart) påverkar hur mycket el solcellen producerar.


En solpanel består av flera solceller, varje solpanelbrukar vara lite mindre än två kvadratmeter stor. Varje solpanel kan generera mellan 300 och 400 watt. För att jämföra effekten hos olika solpaneler, brukar man ange priset per watt. Man anger mängden som produceras vid optimala förhållanden med mycket solljus.


Elbilsägare tänker kanske oftare i kWh, vilket är ett mått på bilens förbrukning och batteriets kapacitet. För att beräkna hur många solpaneler du behöver för att köra till affären för att köpa glass tll tre barn, sommarens soligaste dag, kan du använda den här formeln:


Tio paneler på taket kan en dag med optimala förutsättningar, ge 4 kWh på en timme. har du fler paneler, får du naturligtvis mer el på samma tid. resten av beräkningen kan du med fördel göra med de glass-sugna barnen.


Eftersom verkningsgrad och mängden watt dina solpaneler kan generera, är konstant är placeringen otroligt viktig. Med rätt förutsättningar kan du utnyttja dina paneler på bästa sätt, och få ut så mycket el som möjligt från dem.


Det är nämligen inte automatiskt så att ju mer sol, desto bättre. Värmen som uppstår när solens strålar träffar solcellerna, kan skapa problem. Ju högre temperatur desto lägre blir verkningsgraden, alltså mängden el som solpanelerna kan producera. man räknar med att för varje grad som temperaturen stiger, minskar verkningsgraden med lite mindre än en halv procent. I praktiken kan det innebära att dina solpaneler är något mindre effektiva riktigt soliga och varma sommardagar än en solig dag på våren. Men du, vinkeln på solstrålarna påverkar också, så hos oss i Sverige är det inte ett stort problem.


Den svenska, svala sommaren är faktiskten fördel för solelsproducenter. Det är snarare vinterns låga infallsvinkel av solstrålarna, som gör att elproduktionen kan minska. Att solen står lågt på vintern gör däremot att infallsvinkeln av solens strålar inte blir optimal.



Drönarbild av ett hus i en lummig skog


Det kan vara till stor hjälp att prata med en specialist för att få hjälp att välja solcellslösning till ditt hus. Vi på Sveport Solpaneler kommer vi hem till dig för att mäta för att kunna göra en så korrekt beräkning som möjligt, baserad på dina faktiska förhållanden.


Under besöket får du svar på dina frågor och funderingar och vi får underlag för att kunna beräkna din offert och göra en tidsplan, så att du vet när allt kan vara installerat och klart. Efter besöket gör vi vår beräkning och skickar dig en offert.


Du behöver inte bestämma dig på plats, utan kan fatta beslutet i lugn och ro. Om du vill tar vi ett samtal och går igenom offerten och kalkylen tillsammans.


I vårt erbjudande ingår allt från idé till färdig installation!


Vi hjälper dig med beräkningar, leverans, installation, pappersarbete och alla dina funderingar. Efter installationen finns vi tillgängliga för att hjälpa dig att säkerställa driftsäkerhet på anläggningen - och självklart har vi garanti på både paneler, tillbehör och installationen.


Våra erfarna och certifierade elektriker och montörer monterar och installerar solcellsanläggningen, samt gör ett antal funktionstest innan du får en genomgång av systemet och utbildning i den dagliga driften. Du får all dokumentation du behöver, så att du har allt du behöver veta om din anläggning.


Grattis till en framgångsrik installation! Du är nu elproducent och din investering börjar ge avkastning.


Du följer enkelt din anläggnings produktion och dina besparingar, i vår app. Din ansvariga projektledare och hela team Sveport finns till ditt förfogande om du undrar över något, eller om du behöver fler solceller.


Välkommen att kontakta oss för ett samtal om solceller, redan idag!


010 - 300 12 30

info@sveport.se



63 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Glad Påsk!

Steg för steg

bottom of page